Mazurek z musem z suszonych moreli z miodem pitnym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wyszło fajne połączanie, a mazurek na prawdę pachnie miodem:)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto
    szklanka mąki
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka greckiego jogurtu
    żółtko
    1/3 kostki masła zimnego

    Nadzienie:
    paczka suszonych moreli
    1 szklanka miodu pitnego ( u mnie dwójniak)
    żelatyna fix ok 2 łyżek płaskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek z musem z suszonych moreli z miodem pitnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, po-nakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach ok 20 minut.

    Morele namoczyć w wodzie ok 2 godziny. Wylać wodę. Wlać miód pitny i odparować alkohol. Zmiksować na mus. W naczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok 30 ml zimnej wody, potem dodać ok 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzona masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Miód Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (176 ocen)

Kompot z moreli.

To może cię zainteresować