Mazurek wielkanocny drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Uformować spody z obramowaniem dookoła
Upiec na jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto widelcem, żeby się nie wybrzuszało.
2.W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na wolnym ogniu ok.8 min., dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować razem jeszcze ok. 3 min.Lekko ostudzić. Wylać na kruche spody. Mazurek wielkanocny udekorować bakaliami.
Porady
1/ Z tej porcji wychodzą 3 spody ok.25 x 15cm.
2/ Przed wylaniem pomady spody można pokryć cienką warstwą marmolady.
Komentarze