Mazurek Wielkanocny drożdżowy

4.49 (188 ocen)

Ten mazurek wielkanocny jest łatwy do zrobienia, pyszny i pięknie się prezentuje na stole.

Składniki:

  • CIASTO
    0,5 kg mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 kostka masła
    4 żółtka
    2-3 łyżki śmietany
    1 cukier waniliowy
    2 dkg drożdży

    POMADA
    1 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    1 tabliczka czekolady deserowej

    DODATKOWO
    bakalie, kolorowe groszki, kolorowe pisaki lukrowe
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek wielkanocny drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Uformować spody z obramowaniem dookoła
    Upiec na jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto widelcem, żeby się nie wybrzuszało.
  • 2. W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na wolnym ogniu ok.8 min., dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować razem jeszcze ok. 3 min.Lekko ostudzić. Wylać na kruche spody. Mazurek wielkanocny udekorować bakaliami.

Porady

1/ Z tej porcji wychodzą 3 spody ok.25 x 15cm. 2/ Przed wylaniem pomady spody można pokryć cienką warstwą marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować