Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

4.94 (204 ocen)

  • 60 min

mazurek w kolorze słońca. Niesamowicie kruchy, intensywnie pomarańczowy. Mazurek, od którego trudno się oderwać...

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki mąki krupczatki
    100g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego (można pominąć)

    nadzienie:
    2 duże pomarańcze
    0,5 szklanki cukru
    sok z limonki
    50g białej czekolady
    płatki migdałowe i wiórki białej czekolady do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.94 (204 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę oraz ekstrakt, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z cytryny, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny).
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-8mm, wyciąć koło o średnicy 23cm. Z obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w temp. 190stC na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blasze, następnie ostrożnie przenieść na paterę.
    Czekoladę rozpuścić, posmarować ciasto. Na czekoladę wyłożyć gorący mus pomarańczowy. Udekorować płatkami migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
    Przed podaniem można dodatkowo posypać wiórkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować