MAZUREK KRÓLEWSKI ZWANY TEŻ NIEBEM

4.49 (177 ocen)

  • 2 godz.

Pomimo nowych bardzo ciekawych przepisów lubię czasem wrócić do tych starszych. Taki mazurek piekło się na każde Święta, ale niestety odszedł w zapomnienie, a szkoda bo jest wyśmienity.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:

    4 żółtka
    15 dag cukru pudru
    30 dag masła lub margaryny
    50 dag mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:

    30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
    3/4 szklanki mleka i cukru
    0,5 opakowania cukru waniliowego
    masło lub margaryna 250 g
    3-4 łyżki kaszy manny
    troszkę alkoholu


    JABŁKA:

    1 l smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych
    cytrynowa galaretka

    POLEWA:

    12 dag masła lub margaryny
    po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka
    łyżka żelatyny



Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek królewski zwany też niebem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy o wymiarach 25/40 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi formy żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu, blaty są bardzo kruche.

    JABŁKA:

    Obrać, zetrzeć na tarce i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną przekładamy kruche ciasta.

    MASA:

    Do garnka dodajemy cukier, mleko i kaszę mannę, podgrzewamy a następnie wsypujemy orzechy. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż orzechy będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia.
    Kostkę masła ucieramy na puch dodajemy po łyżce orzechów, aż do wyczerpania. Pod koniec dodajemy alkohol. Ucieramy i wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki.

    POLEWA:

    Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, cukier, śmietanę i kakao rozpuszczamy, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy żelatynę. Jak trochę przestygnie wylewamy równomiernie na krem. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Porady

Ciasto najlepiej wykonać dzień lub nawet dwa przed podaniem. Blaty zmiękną a ciasto przejdzie wszystkimi smakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować