Mazurek Kokosowy z Migdałami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwy i szybki w przygotowaniu. Maślana, kokosowa masa z płatkami migdałów... Pychotka :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    - mąka krupczatka: 100 gramów
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - cukier puder: 50 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier wanliowy: 25 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - śmietana kwaśna: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - skóra z cytryny (starta): 1 sztuka
    POLEWA:
    - mleko w proszku (niebieskie): 1.5 szklanki
    - cukier: 50 gramów
    - mleko: 100 mililitrów
    - masło: 100 gramów
    - wiórki kokosowe: 0.5 szklanki
    DODATKOWO:
    - gorzka czekolada: 25 gramów
    - płatki migdałowe: 30 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek kokosowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek Kokosowy z Migdałami 1. Masło posiekać z mąką, szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać żółtko, śmietanę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można także ciasto zamrozić), schłodzone ciasto cienko rozwałkować w prostokąt z podwyższonymi bokami, po nakłuwać i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu spód mazurka przestudzić.
    Na polewę zagotować mleko z cukrem, dodać masło, rozpuścić, dodać mleko w proszku, kokos, wymieszać i wylać na przestudzony spód. Udekorować płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.


    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/02/mazurek-kokosowy-z-migdaami.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mąka Migdały Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować