Mazurek karmelowy

0 (0 ocen)

Wielkanocne, mega słodkie ciacho

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    20 dag masła
    10 dag cukru
    2 łyżki śmietany 18 %
    żółtko
    Masa:
    25 dag krówek
    10 dag masła

Mazurek karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Rozcieramy grudki, dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Stolnicę wysypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 min w temp. 200 st
    Krówki wkładamy do garnka, dodajemy masło i 100 ml wody. Mieszając gotujemy ok 15 min aż krówki się rozpuszczą i wszystkie składniki się połączą. Na podpieczony spód wylewamy gorącą masę karmelową. Odstawiamy na ok 2h żeby masa zastygła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy