Mazurek fistaszkowy z czekoladą

0 (0 ocen)

Ciasto idealne dla wielbicieli orzeszków. Ma mocno orzechowy, ciagnący się krem, do tego chrupiące orzeszki i słodka czekolada...Pycha!!

Składniki:

  • Ciasto:
    350g mąki pszennej,
    50g cukru pudru,
    3 łyżki śmietany,
    2 żółtka,
    120g masła.

    Krem:
    150g masła orzechowego,
    150g serka mascarpone,
    100g białej czekolady.

    Wierzch:
    szkl. orzeszków ziemnych solonych,
    100g mlecznej czekolady,
    50g gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Mazurek fistaszkowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz posiekane masło. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godz do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem, piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić.
  • 2. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, ostudzić. Masło i serek zmiksować najlepiej przy pomocy blendera. Dodać zimną czekoladę, dokładnie wymieszać. Krem równo rozsmarować na zimnym cieście.
  • 3. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Orzeszki grubo posiekać, lub chwilę zmielić w blenderze. Posypać nimi wierzch ciasta, zrobić esy-floresy z czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować