Mazurek chałwowy

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 59 min

Przepis znalazłam na strychu podczas wiosennych porządków. Wyszedł bardzo smaczny.

  • 1 godz. 59 min

Składniki:

  • - Szklanka mąki pszennej,
    - 2 łyzki mąki ziemniaczanej,
    -1 zółtko,
    -3 szklanki cukru pudru,
    -500 g chałwy,
    -2 łyzki cukru pudru,
    - pół szklanki śmietany kremówki 30 %,
    -gorzka czekolada,
    - migdały,
    -mleko
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy mąkę ziemniaczaną i pszenną, masło,cukier puder ( 3 szklanki) i żółtko.Zagniatamy.Ciasto wkładamy do lodówki na 45 min. Następnie cienko rozwałkowujemy. Pieczemy 33 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Chałwę ścieramy na tarce lub rozgniatamy w rękach. Dodajemy do niej cukier puder ( 2 łyżki) oraz śmietanę.Rozmiksowujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Masa chałwową wysmarowujemy wystudzony spód mazurka. Rozpuszczamy gorzką czekoladę, następnie dodajemy do niej odrobinę mleka. Czekoladą oraz migdałami dekorujemy mazurek. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować