Mazurek czekoladowo-jabłkowy

4.5 (177 ocen)

Mazurek bardzo ładnie się prezentuje:). Jest dwu smakowy, więc każdy może wybrać część, na którą ma właśnie ochotę: czy na soczyste i orzeźwiające jabłko, czy na słodką czekoladę:).

Składniki:

  • Tortownica prostokątna
    Ciasto:
    • 40 dag mąki,
    • 4 łyżki cukru pudru,
    • 20 dag margaryny,
    • 1 jajko,
    • 2 żółtko,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Wypełnienie z jabłek:
    • 4 duże jabłka,
    • 0,5 galaretki cytrynowej,
    • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie)
    Wypełnienie czekoladowe:
    • 1,5 tabliczki czekolady deserowej,
    • 0,5 galaretki cytrynowej,
    • 1 łyżka śmietany,
    • 7 dag masła,
    • 0,5 szklanki wody
    Dodatkowo:
    • Płatki migdałowe do dekoracji,
    • żurawina do dekoracji,
    • 1/3 tabliczki białej czekolady na napis
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek czekoladowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
  • przed pieczeniem 2. Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałeczki. Zaplatamy po dwa i obtaczamy nimi boki ciasta. Także na przekątnej układamy zapleciony wałek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180˚C.
    Upieczone wyjmujemy i studzimy.
  • smażenie jabłek 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażymy około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dokładamy do całości galaretkę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną masę wykładamy na jedną z połówek mazurka ( u mnie jest to dolna część).
  • dekorowanie masy jabłkowej 4. Dekorujemy płatkami migdałowymi i żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia. Między czasie przygotowujemy czekoladową część.
  • rozpuszczona czekolada z masłem 5. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy razem. Dodajemy do nich śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ostudzoną masę wylewamy na drugą część mazurka. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
  • rozpuszczona czekolada 6. Z żurawiny wykonujemy środki kwiatków. Z migdałów płatki.
    Czekoladę rozpuszczamy i wykonujemy napis „Alleluja” na zastygniętej części czekoladowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Jabłka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować