Mazurek bardzo ładnie się prezentuje:). Jest dwu smakowy, więc każdy może wybrać część, na którą ma właśnie ochotę: czy na soczyste i orzeźwiające jabłko, czy na słodką czekoladę:).
Składniki:
Tortownica prostokątna
Ciasto:
• 40 dag mąki,
• 4 łyżki cukru pudru,
• 20 dag margaryny,
• 1 jajko,
• 2 żółtko,
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie z jabłek:
• 4 duże jabłka,
• 0,5 galaretki cytrynowej,
• Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie)
Wypełnienie czekoladowe:
• 1,5 tabliczki czekolady deserowej,
• 0,5 galaretki cytrynowej,
• 1 łyżka śmietany,
• 7 dag masła,
• 0,5 szklanki wody
Dodatkowo:
• Płatki migdałowe do dekoracji,
• żurawina do dekoracji,
• 1/3 tabliczki białej czekolady na napis
Mazurek czekoladowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
2.Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałeczki. Zaplatamy po dwa i obtaczamy nimi boki ciasta. Także na przekątnej układamy zapleciony wałek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
3.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażymy około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dokładamy do całości galaretkę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną masę wykładamy na jedną z połówek mazurka ( u mnie jest to dolna część).
4.Dekorujemy płatkami migdałowymi i żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia. Między czasie przygotowujemy czekoladową część.
5.Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy razem. Dodajemy do nich śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ostudzoną masę wylewamy na drugą część mazurka. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
6.Z żurawiny wykonujemy środki kwiatków. Z migdałów płatki.
Czekoladę rozpuszczamy i wykonujemy napis „Alleluja” na zastygniętej części czekoladowej.
Komentarze