Wspaniały w smaku, prosty w wykonaniu mazurek, który ucieszy gości. To wspaniały propozycja świątecznego mazurka dla osób zapracowanych lub stawiających pierwsze kroki w kuchni - bez pieczenia, w kilka chwil.
Mazurek czekoladowy dla zapracowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gorzką czekoladę siekam na drobne kawałki lub ścieram na tarce o drobnych oczkach. Orzechy siekam. 1/4 kremu czekoladowego odkładam.
2.Na pierwszym waflu rozsmarowuję 1/4 kremu czekoladowego i posypuję częścią posiekanej czekolady, przykrywam drugim waflem.
Na drugim waflu rozsmarowuję 1/3 powideł i posypuję częścią posiekanych orzechów.
Kolejne warstwy mazurka tworzę podobnie na przemian: krem czekoladowy i czekolada - wafel - powidła i orzechy, do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwę powinien stanowić suchy wafel.
Obciążam deseczką do krojenia i odkładam na 10 minut.
3.Wierzch mazurka smaruję resztą kremu czekoladowego, za pomocą widelca tworzę wzorek. Dekoruję kawałkami wafli, cukrowymi pisakami, lukrem i czekoladowymi jajeczkami.
Komentarze