Mazurek orzechowy na waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.: masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 żółtku, ucierać. Gdy masa jest utarta dodawać porcjami składniki sypnie – mąkę, zmielone orzechy włoskie, ½ cukru waniliowego, wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Masę wyłożyć na wafel. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier puder(1/2 szklanki) z ½ cukru waniliowego, wymieszać, wyłożyć na masę na waflu, udekorować połówkami orzechów, skórką pomarańczową i rodzynkami. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika(u mnie temp. 170 stopni) i piec około 30 minut. Po upieczeniu – można jeszcze dowolnie udekorować mazurek.
Komentarze