Jak Wielkanoc to i mazurek . Tym razem spód mazurka będzie o orzechowo migdałowym smaku . Pyszny i idealny .
60 min
Składniki:
125 g orzechów włoskich tarte
125 g migdały tarte
200 g mąka pszenna typ 500
margaryna 100 g
śmietana 18% 4 łyżki
żółtko 1 szt
cukier 50 g
Dodatkowo:
polewa i dekoracja deserowa
polewa i dekoracja biała
Mazurek orzechowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę migdały i orzechy . Dodajemy posiekaną margarynę . Dodajemy żółtko i cukier. Siekamy składniki i dodajemy śmietanę. Ciasto trafia do lodówki na godzinę ( lepsze schłodzone). Wałkujemy schłodzone ciasto ( 3/4) i wycinamy kwadraty. Z 1/4 ciasta robimy maleńki kuleczki i na około kwadrata dociskamy oraz przez środek . Pieczemy kwadraty koło 15 minut w 170 stopniach . Ostudzone mazurki dekorujemy . Rozpuszczamy polewę dekoracyjna białą i wlewamy w mazurki . Polewę deserową rozpuszczamy i dekorujemy kuleczki na mazurku . Całość wygląda smacznie i ładnie. Mniejsze mazurki można zapakować w folie dekoracyjną bedzie wyglądać jak mały prezent .
Komentarze