Mazurek morelowo miodowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Tym razem aromatyczny miodowy mazurek z konfiturą morelową. Pachnąca słodycz połączona z migdałami i rodzynkami. Pełna bogactwa smaku prosta propozycja na Wielkanocny stół.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto:

    400 g mąki tortowej
    200 g masła
    6 łyżek cukru pudru
    1 op. cukru z wanilią / lub olejek waniliowy
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany
    1/2 łyżeczki soli

    oraz:
    200 ml słoik konfitury morelowej
    6 łyżek miodu gryczanego
    100 g rodzynek
    garstka płatków migdałów
    kilka suszonych moreli
    polewa czekoladowa
    lukier królewski lub biały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mazurek morelowo miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szybko zagnieść z podanych składników. Schłodzić przez godzinę.
    Gotowe podzielić na 4 części, 3 duże i jedną niewielką tak aby zrobić z niej paseczek do otoczenia mazurka.
    Każdą dużą rozwałkować na średnicę blaszki tak aby skleić brzegi ( odrobinę więcej ).
    Piec nastawić na 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół.
    Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub kaszą manną.
    Z rodzynek odsypać 3 łyżki. Z migdałów 1 łyżkę
  • 2. Na dnie ułożyć 1 płat ciasta. Posmarować konfiturą,połową miodu i ułożyć 1/2 rodzynek, dołożyć 1/2 migdałów.
    Przykryć ciastem, czynność powtórzyć. Z resztki ciasta uformować cienki wałeczek otoczyć nim mazurek.
  • 3. Piec około 25-30 minut. Nie powinien zbrązowieć.
    Studzić poza piecem.
    Zimny mazurek udekorować: rant wysmarować lukrem królewskim, obsypać rodzynkami, na wierzchy zrobić paseczki upuszczając lukier w łyżki lub widelca, posypać migdałami. Z moreli ułożyć kwiatki. Oblać z łyżki czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Miód Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować