Tym razem aromatyczny miodowy mazurek z konfiturą morelową. Pachnąca słodycz połączona z migdałami i rodzynkami. Pełna bogactwa smaku prosta propozycja na Wielkanocny stół.
Dla 8 osób
Składniki:
ciasto:
400 g mąki tortowej
200 g masła
6 łyżek cukru pudru
1 op. cukru z wanilią / lub olejek waniliowy
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
oraz:
200 ml słoik konfitury morelowej
6 łyżek miodu gryczanego
100 g rodzynek
garstka płatków migdałów
kilka suszonych moreli
polewa czekoladowa
lukier królewski lub biały
Mazurek morelowo miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto szybko zagnieść z podanych składników. Schłodzić przez godzinę.
Gotowe podzielić na 4 części, 3 duże i jedną niewielką tak aby zrobić z niej paseczek do otoczenia mazurka.
Każdą dużą rozwałkować na średnicę blaszki tak aby skleić brzegi ( odrobinę więcej ).
Piec nastawić na 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub kaszą manną.
Z rodzynek odsypać 3 łyżki. Z migdałów 1 łyżkę
2.Na dnie ułożyć 1 płat ciasta. Posmarować konfiturą,połową miodu i ułożyć 1/2 rodzynek, dołożyć 1/2 migdałów.
Przykryć ciastem, czynność powtórzyć. Z resztki ciasta uformować cienki wałeczek otoczyć nim mazurek.
3.Piec około 25-30 minut. Nie powinien zbrązowieć.
Studzić poza piecem.
Zimny mazurek udekorować: rant wysmarować lukrem królewskim, obsypać rodzynkami, na wierzchy zrobić paseczki upuszczając lukier w łyżki lub widelca, posypać migdałami. Z moreli ułożyć kwiatki. Oblać z łyżki czekoladą.
Komentarze