Mazurek miodowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Zajmuje się domem. To ciasto na pewno upiekę na święta.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 jajka
    5 dag mąki
    20 dag cukru
    5 dag płynnego miodu
    1/4 łyżeczki sody
    szczypta soli
    25 dag rodzynek
    35 dag posiekanych orzechów
    tłuszcz do formy
    po tabliczce białej i czarnej czekolady
    kandyzowane owoce

Mazurek miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut. Osączamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę i sodę mieszamy w małej ilości wody, wlewamy do żółtek. Dodajemy miód, orzechy i rodzynki. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • 2. Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy (20 x 20 cm). Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Studzimy i dekorujemy roztopionymi czekoladami oraz kandyzowanymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy