Zajmuje się domem. To ciasto na pewno upiekę na święta.
1 godz. 10 min
Składniki:
3 jajka
5 dag mąki
20 dag cukru
5 dag płynnego miodu
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
25 dag rodzynek
35 dag posiekanych orzechów
tłuszcz do formy
po tabliczce białej i czarnej czekolady
kandyzowane owoce
Mazurek miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut. Osączamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę i sodę mieszamy w małej ilości wody, wlewamy do żółtek. Dodajemy miód, orzechy i rodzynki. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
2.Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy (20 x 20 cm). Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Studzimy i dekorujemy roztopionymi czekoladami oraz kandyzowanymi owocami.
Komentarze