Maślano-makowe bułeczki z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do dużej miski, masło roztapiamy i studzimy, mleko musi byc ciepłe ale nie gorące.
W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy drożdze, wlewamy do mąki, dodajemy resztę mleka, jajko, sól, cukier, zarabiamy ciasto i stopniowo wlewamy roztopine masło. Na koniec dodajemy mak oraz skórkę pomarańczową i wyrabiamy cisato aby ładnie odchodziło od ścianek, gdyby się lepiło możemy podsypać mąką. Gdy ciasto będzie ładnie wyrobiane, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na stolnice wysypaną maką i ponownie intensywnie zarabiamy ciasto, pozostawiamy pod ściereczką jeszcze na ok 10 min, zagniatamy jeszcze raz.
2.Ciasto dzielimy na 16 kawałków, z każdego formujemy kulę, zawijajać nierownosci pod spód, układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia, lub na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Pozostawiamy na ok 10 min do wyrosnięcia a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp.200 stopni, przed włożeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 15 min, aż się ładnie przyrumienią.
Studzimy na kratce.
Komentarze