Maślankowe rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy maślankę, ubite z cukrem żółtka i jajko, mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Ciasto dzielimy na 6 w miarę równych części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek, dzielimy na 4 części, każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Powstanie nam 8 trójkątów, u podstawy każdego kładziemy ok. ½ łyżeczki kremu. Zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 20 min.
Porady
Rogaliki możemy też nadziać marmoladą. Ja często używam własnoręcznie wykonanego czekodżemu ze śliwek. Smakują wyśmienicie.
Komentarze