Maślankowe pancakes z syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekkie pancakesy z owocami posmakują i małym i nieco większym dzieciom :)

  • 15 min

Składniki:

  • 125 ml mleka 2 %
    200 ml maślanki
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    4 dag masła
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 banany
    1 szklanka borówek amerykańskich
    syrop klonowy

Maślankowe pancakes z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pancakes 1. Do mleka zmieszanego z maślanką dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajka. Miksujemy 25-30 sekund trzepaczką blendera- lub mieszamy zwykłą trzepaczką rózgową. Odstawiamy na 10-15 minut. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni na niezbyt dużym ogniu- około 1,5- 2 minuty z każdej strony.
  • pancakes z bananem 2. Na talerzu kładziemy pancakesa, polewamy go syropem klonowym i układamy plasterki banana. Przykrywamy kolejnym pancakesem. Skrapiamy go syropem i znowu kładziemy banana. Na górę kładziemy jeszcze jeden placuszek, który również polewamy syropem. Przybieramy owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy