Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

4.97 (181 ocen)

Przepis na to ciasto dostała moja mama od koleżanki. Jest pyszne i delikatne. Na pewno każdemu posmakuje.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl maślanki
    1/2 szkl oleju
    2,5 szkl mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    10 łyżek mąki
    10 łyżek oleju
    10 łyżek cukru

    ok 70 dag śliwek
Wystaw ocenę:

4.97 (181 ocen)

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jajka ubić z cukrem na puszysta pianę. Stale ubijając dodawać maślankę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu.
  • 2. Składniki na kruszonkę zagniatamy i skubiąc posypujemy ciasto. Placek ze śliwkami i kruszonką pieczemy ok 30 min w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Owoce Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować