Maślane różyczki : ciasteczka w sam raz na popołudniową herbatkę lub kawę, idealne jako przekąska-by róże były np. czerwone należy dodać do ciasta czerwony barwnik w płynie lub w proszku. Ja najbardz
15 min
Składniki:
Składniki:
-200 g masła,
-220 g mąki pszennej,
-220 g mąki krupczatki,
-3 żółtka,
-3/4 szklanki cukru pudru,
-szczypta soli.
Maślane różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Składniki należy wyrobić ciasto na kruche, uformować kulę i włożyć w worek foliowy ,schować do lodówki na godzinę .Następnie wałkować na płaski placek , z którego wykrawamy koła szklanką lub podobnym naczyniem i układamy jeden za drugim koła tak by lekko nachodziły na siebie koniuszkami. Zwijamy koła (wzdłuż krótszego brzegu) w luźny rulon. I przecinamy w połowie tak by z jednego rulonu powstały dwie róże. Dość szybko formujemy powstałe płatki gdyż ciasto może zacząć się kleić należy je lekko docisnąć i postawić na blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze