Maślane różyczki

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Maślane różyczki : ciasteczka w sam raz na popołudniową herbatkę lub kawę, idealne jako przekąska-by róże były np. czerwone należy dodać do ciasta czerwony barwnik w płynie lub w proszku. Ja najbardz

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    -200 g masła,
    -220 g mąki pszennej,
    -220 g mąki krupczatki,
    -3 żółtka,
    -3/4 szklanki cukru pudru,
    -szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Maślane różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Składniki należy wyrobić ciasto na kruche, uformować kulę i włożyć w worek foliowy ,schować do lodówki na godzinę .Następnie wałkować na płaski placek , z którego wykrawamy koła szklanką lub podobnym naczyniem i układamy jeden za drugim koła tak by lekko nachodziły na siebie koniuszkami. Zwijamy koła (wzdłuż krótszego brzegu) w luźny rulon. I przecinamy w połowie tak by z jednego rulonu powstały dwie róże. Dość szybko formujemy powstałe płatki gdyż ciasto może zacząć się kleić należy je lekko docisnąć i postawić na blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować