Maślane rogaliki

0 (0 ocen)

Proste do wykonania, pięknie pachną i dobrze smakują nawet z samym masłem. Polecam każdemu :)

Składniki:

  • 600g mąki
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    250ml mleka
    75g masła
    25g drożdży świeżych
    2 łyżki mleka w proszku

    Dodatkowo:
    40g masła roztopionego
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    mak do posypania

Maślane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto przed wyrastaniem. 1. Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z cukrem i częścią mleka. Odstawić na 5 minut do wyrośnięcia.
    Do miski dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, jaja, mleko, mleko w proszku, sól. Na sam koniec dodać stopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5h, przykrywając ciasto ręcznikiem.
  • Wyrośnięte ciasto 2. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek, smarować masłem i zwijać, tworząc rogala. Przykryć i odstawić do wyrastania na 30 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać makiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy