Maślane bułeczki do odrywania

0 (0 ocen)

Przy pieczeniu tych bułek zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota.

Składniki:


  • 600 g mąki pszennej T 500
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    50 g cukru
    50 g masła
    1 jajko
    340 ml mleka*
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Kruszonka:
    25 g otrębów pszennych
    15 g cukru
    15 g masła
    Do posmarowania
    1 jajko małe
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kruszonka

Maślane bułeczki do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do misy miksera wlać ciepłe mleko( nie gorące), rozpuszczone letnie masło oraz dodać pozostałe składniki. Mikserem z końcówką do ciast drożdżowych tzw hakiem wyrabiać na najwolniejszych obrotach około 10-12 minut aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając z góry ręką. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko zagnieść i podzielić na równe części. U mnie 9 bułeczek z tego 1 piekłam osobno. Z każdej części ciasta uformować kulkę i ułożyć w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica 28 cm. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Z otrębów, cukru i masła przygotować kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 200 stopni. Od momentu nagrzania piec około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i razem z papierem przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
    *Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Otręby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować