Masa orzechowa (z orzechów włoskich)

4.46 (171 ocen)

  • 30 min

Wspaniały dodatek do ciast , ciasteczek , babeczek . Ja pierwszym razem zrobiłam tą masę do przełożenia piernika staropolskiego , jest naprawdę pyszna ! Polecam !

  • 30 min

Składniki:

  • 250g łuskanych orzechów włoskich

    125g cukru pudru

    125 ml śmietanki 30%

    0,5 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Masa orzechowa (z orzechów włoskich) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone łuskane orzechy miksujemy przy pomocy blendera lub maszynki do mięsa .

    Śmietankę zagotowujemy razem z laską wanilii .

    Zmielone orzechy ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo śmietanę ( przedtem wyjmujemy wanilię ) , cały czas ucierając aż do wystudzenia .

    Gęstą ostudzoną masą przekładamy ciasta , pierniki lub nadziewamy babeczki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować