Masa makowa otoczona kruchym ciastem

4.5 (146 ocen)

Łatwy przepis,zawsze wychodzi.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    2 żółtka
    2 białka
    250g margaryny
    1 torebka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 puszka gotowej masy makowej HELIO
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Kruche ciasto Desery

Masa makowa otoczona kruchym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać,dodać zimną margarynę i posiekać nożem.Dodać żółtka,cukier,cukier waniliowy i wszystko dobrze zagnieść.Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części,większą włożyć do lodówki na pół godziny,a mniejszą do zamrażalnika.
  • 2. Blachę posmarować margaryną,oprószyć bułką tartą i wyłożyć ciastem z lodówki.
  • 3. Na ciasto wyłożyć masę makową.
  • 4. Białka ubić na sztywno i wyłożyć na masę makową.
  • 5. Wyjąć ciasto z zamrażalki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na białka.
  • 6. Piekarnik dobrze nagrzać,wstawić ciasto i piec w temp.190 stopni około 1 godzinę.
  • 7. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować