Marotaniec

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto jest proste i szybkie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki, 0.5 szkl cukru pudru, 4 żółtka, 1 margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 lyżki kakao.2 łyżki śmietany kwaśniej
    Masa serowa: 0.5 kg zmielonego sera,4 jajka, 0.5 margaryny, 0.5 szkl cukru
    Różowa pianka:4 białka, 4 łyżki cukru, 1 op. kisielu wiśniowego
    Dodatkowo: 4 łyzki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marotaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki ciasta oprócz kakao zagnieść ze sobą.Podzielić na 2 częsci: do jednej dodać kakao .Ciasto kakaowe podzielić na 2 częsci i jedną włożyć do zamrażalnika.
  • 2. Białe ciasto włożyć do blaszki natłuszczonej olejem na to rozsmarować powidła ,przykryć ciemnym ciastem.
  • 3. Masa serowa : margaryne z cukrem ubić na pulchną masę stopniowo dodawać ser i żółtka, a na koniec pianę z 4 białek.
    Masę rozsmarować na ciemnym cieście.
  • 4. Różówa piana: 4 białka, które pozostały z ciasta ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać ksiel i wymieszać.
    Przełożyć na masę serową.Następnie na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ldrugą częsć ciasta ciemnego
  • 5. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C .Piec ok 40 min ale obserwować czy się za bardzo nie zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować