Marokańskie kofty z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś zamarzyła mi się podróż do Maroka. Efektem były kofty.

  • 30 min

Składniki:


  • 2 torebki ryżu

    500g mięsa mielonego najlepiej wołowe
    1 łyżka kolendry
    1 łyżka mięty
    pieprz, sól

    Sos:
    2 łyżki oliwy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2x 400g pomidorów w puszce
    1 łyżka przyprawy harissa (zamiennie pieprz cayeene)
    1 łyżka cukru
    1 łyzka prażonych orzeszków piniowych (opcjonalnie)

    Dip:
    200g greckiego jogurtu
    1 średni ogórek
    pieprz, sól

    patyczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marokańskie kofty z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Mięso łączymy z kolendrą, miętą i przyprawami. Formujemy średnio 6 koft na kształt kiełbasek. Nadziewamy na patyki. Wkładamy do piekarnika na ok 25 min. Wstawiamy ryż do gotowania. Następnie przechodzimy do sosu. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek. Podsmażamy. Wrzucamy pomidory. Odparowujemy sok. Przyprawiamy. Kolejnie robimy dip. Do jogurtu greckiego, tarkujemy 1 ogórek (bez soku), doprawiamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy na dno ryż, następnie sos, a na wierzch kofty. W oddzielnym małym naczyniu podajemy dip.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kofty

To może cię zainteresować