Marokańskie tajine z kofty wołowina i z warzywami

0 (0 ocen)

Witam dzisiaj przyszedł czas na najlepsze według mnie połaczenie wołowiny (kofta) z warzywami. Może być nieco ciężko znaleźć gotową koftę w sklepie dlatego najpewniejszym rozwiązaniem będzie kupienie wołowiny i zmielenie jej czyli stworzenie kofty własnoręcznie.

Składniki:

  • Składniki:

    0,5 kg kofty z wołowiny
    3 cebule
    3 marchewki
    2 ziemniaki
    puszka zielonego groszku
    4 łyżki oleju lub oliwy
    dużo natki pietruszki
    przyprawy: słodka papryka, pieprz cayenne, sól, pieprz, opcjonalnie czosnek granulowany

Marokańskie tajine z kofty wołowina i z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1./ 1. Na spód tajine wylewamy olej i dodajemy sporo papryki i innych przypraw.

    Zmieloną wołowinę mieszamy dokładnie z natką pietruszki, dużą ilością przypraw, ze szczególnym naciskiem na słodką paprykę. Formujemy w kule i układamy na spodzie tajine.
  • 2.. 2. Na wierzch kroimy cebule w grube półksiężyce.
  • 3.. 3. Później wykładamy marchew pokrojoną w słupki.
  • 4.. 4. Na wierzch ziemniaki pokrojone w grube talarki.
  • 5. Na wierzch groszek, pokrojona natka pietruszki i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 35 min. Dla osób nie przekonanych do współdzielenia telerza wersja na talerzu z marokańską surówką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy