Marokańska sałatka z merguez

0 (0 ocen)

Dzisiaj mieliśmy ochotę na nieco inną wersję kuchni marokańskiej. Postanowiliśmy więc przygotować surówkę bardzo podobną do tradycyjnej polskiej z jedną niewielką aczkolwiek istotną różnicą w składzie – z papryką opiekaną na ogniu.

Składniki:

  • Sałatka:

    jedna duża papryka dowolnego koloru
    kawałek zielonego ogórka
    jedna cebula
    2 pomidory
    troszkę sałaty lodowej
    dużo natki pietruszki
    troszkę vinegretu
    przyprawy: sól, pieprz

    Merguez

    Składniki:

    kiełbaski merguez
    cebula
    papryka
    troszkę oleju
    natka pietruszki
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Marokańska sałatka z merguez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.. 1. Paprykę opiekamy na ogniu. Jeśli nie macie takiej kratki jak na zdjęciu można położyć bezpośrednio na ogniu lub na płycie elektrycznej.
  • 2.. 2. Kiedy skórka stanie się czarna przekręcamy tak aby papryka była czarna z każdej strony.
  • 3.. 3. Kiedy papryka będzie już gotowa myjemy pod bierzącą wodą usuwając skórkę rękoma i ziarnka ze środka.

    Paprykę, ogórka, cebulę i pomidora bez skórki kroimy w kostkę. Dodajemy sałatę, posiekaną natkę pietruszki, vinegret, i przyprawiamy.

    Można dodać np. ugotowany makaron. Ja przygotowałam w dwu wersjach.
  • 4.. 4. W misce mieszamy olej z natką pietruszki i przyprawami. kiełbaski z każdej strony nacieramy tym olejem i kładziemy na blaszce na folii aluminiowej. Na wierzch kroimy cebule i paprykę. Wszystko wkładamy do piekarnika i zakrywamy folią, gdyż kiełbaski są delikatne i mogłyby się spalić. pieczemy około 20 -25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować