Dzisiaj mieliśmy ochotę na nieco inną wersję kuchni marokańskiej. Postanowiliśmy więc przygotować surówkę bardzo podobną do tradycyjnej polskiej z jedną niewielką aczkolwiek istotną różnicą w składzie – z papryką opiekaną na ogniu.
Składniki:
Sałatka:
jedna duża papryka dowolnego koloru
kawałek zielonego ogórka
jedna cebula
2 pomidory
troszkę sałaty lodowej
dużo natki pietruszki
troszkę vinegretu
przyprawy: sól, pieprz
Marokańska sałatka z merguez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę opiekamy na ogniu. Jeśli nie macie takiej kratki jak na zdjęciu można położyć bezpośrednio na ogniu lub na płycie elektrycznej.
2.Kiedy skórka stanie się czarna przekręcamy tak aby papryka była czarna z każdej strony.
3.Kiedy papryka będzie już gotowa myjemy pod bierzącą wodą usuwając skórkę rękoma i ziarnka ze środka.
Paprykę, ogórka, cebulę i pomidora bez skórki kroimy w kostkę. Dodajemy sałatę, posiekaną natkę pietruszki, vinegret, i przyprawiamy.
Można dodać np. ugotowany makaron. Ja przygotowałam w dwu wersjach.
4.W misce mieszamy olej z natką pietruszki i przyprawami. kiełbaski z każdej strony nacieramy tym olejem i kładziemy na blaszce na folii aluminiowej. Na wierzch kroimy cebule i paprykę. Wszystko wkładamy do piekarnika i zakrywamy folią, gdyż kiełbaski są delikatne i mogłyby się spalić. pieczemy około 20 -25 min.
Komentarze