Marokańska pasta z kurczakiem i kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, na małej ilości oleju podsmażamy. Przekładamy kurczaka do miski, dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i przyprawami (kolendra, kumin, chilli, oregano). Następnie dodajemy rodzynki, pokrojone suszone morele, rozdrobnioną widelcem ciecierzycę, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i starty imbir. Całość dobrze mieszamy doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy na 30 minut żeby składniki się przegryzły.
Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy rodzynki, kurkumę, chilli, kumin, dobrze mieszamy. Zalewamy wrzącą wodą 0,5cm nad poziom kaszy. Zostawiamy na 5 minut.
Podajemy na zimno. Można posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Komentarze