Marmurkowe ciasto z jabłkami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i olej. Chwilę ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta.
2.Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niedużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Wiśnie przekrawamy na połowy.
3.Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy dokładnie, dodajemy wiśnie i mieszamy, aby owoce równomiernie rozłożyły się w cieście. Do drugiej części ciasta dodajemy jabłka wraz z sokiem cytrynowym, dokładnie mieszamy.
4.Formę o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Wykładamy jasne ciasto, a na wierzchu rozkładamy łyżką kupki ciemnego ciasta, aby po upieczeniu powstał marmurkowy wzorek.
5.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można wykorzystać wiśnie pozostałe po przyrządzeniu nalewki wiśniowej.
Komentarze