Marmurkowa babka piaskowa

0 (0 ocen)

Babka piaskowa - to nasza rodzinna tradycja. Przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. tej babki nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole

Składniki:

  • 500 margaryny Kasia
    300 g cukru
    100 g domowego cukru waniliowego
    8 duże jajka
    szczypta soli
    300 g mąki pszennej
    300 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kakao

    Lukier:
    sok z cytryny
    cukier puder
    ew.barwniki spożywcze w płynie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marmurkowa babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • 2. Na najwyższych obrotach miksuj margarynę ze szczyptą soli aż do uzyskania jasnej i puszystą masy
  • 3. Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawaj stopniowo cukry, a następnie po jednym żółtku ( każde żółtko miksować ok 2 min)
  • 4. Mąki przesiej do miski. Dodawaj stopniowo do masy cały czas miksując na najwyższych obrotach do połączenia składników ( pamiętaj by nie miksować zbyt długo)
  • 5. Do masy z mąką dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
    Ciasrto podziel na 2 części. Do 1 części dodaj kakao i dobrze wymieszaj
  • 6. Do formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką wlewaj na zmiane ciasto jasne i ciemne.
  • 7. Piecz ok 60 min ( do suchego patyczka ) w 160 stopniach. Ciasto pozostawić w formie do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyjąc z formy do całkowitego ostygnięcia
  • 8. Lukier:
    Do miski dodaj sok z ok 1/2 cytryny stopniowo cały czas mieszając dodawaj cukier puder. Do momentu aż lukier będzię gęsty i bez grudek.
  • 9. Ostudzoną babkę polej lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować