Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego w wiaderku
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
4 galaretki w różnych kolorach
2 galaretki jednokolorowe
500 g owoców (np. truskawki, wiśnie, maliny, borówki).
Marmurkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka oraz olej i ubijamy 5-6 minut.
2.Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
3.Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem (dno) tortownicy o średnicy 26 cm.
4.Pieczemy 20-25 minut na złoto w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z pieca pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
5.MASA SEROWA: 4 różnokolorowe galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej, ale nie wrzącej wody (każdą w osobnej szklance). Pozostawiamy do wystygnięcia.
6.Ser przekładamy do miski i miksujemy na gładka masę z cukrem pudrem i esencją waniliową.
7.Powstałą masę rozdzielamy do 4 misek i dodajemy przestudzone galaretki. Miksujemy każdy kolor do połączenia masy serowej z galaretką.
8.Delikatnie tężejące galaretki wylewamy kolorami na przemian po 3-4 łyżki na środek biszkoptu, aż do ich wyczerpania. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
9.2 galaretki jednokolorowe rozpuszczamy w 0,75 l wody i studzimy.
10.Gdy galaretki zaczną tężeć, wylewamy je na wcześniej ułożone na wierzchu ciasta owoce i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Porady
Ten sam sposób wylewania mas można wykorzystać przy pieczeniu babki marmurkowej mając przygotowane ciasto np. z kakao, makiem i białe.
Komentarze