Marmolada z jabłek to łatwy i niedrogi sposób, aby zatrzymać na dłużej smak jesieni. szara reneta idealnie nadaje się do gotowania a marmolada szybko wychodzi bardzo gęsta i bardzo smaczna. Ten przysmak stanowi idealny dodatek do ciast, ciasteczek i naleśników. Marmolada z jabłek to także świetny sposób na przygotowanie prezentu dla najbliższych osób.
4.42 (173 ocen)
Porady
Taka marmolada z jabłek może być również wykorzystywana podczas przygotowywania biszkoptu. Łyżkę można dodać do masy i jednocześnie rezygnując z części cukru. Ponadto marmolada z jabłek może być świetnym smarowidłem do rozprowadzenia w przekrojonym na pół cieście.
Marmolada z jabłek to prosty i tani sposób na wykorzystanie nadmiaru jabłek. Tak przygotowany dżem z jabłek na zimę to okazja do zachowania smaku lata. Marmolada z jabłek to przepis, który zachęca do eksperymentowania z rodzajem wykorzystywanych przypraw. Dlatego, gdy marmolada z jabłek delikatnie gotuje się w garnku, warto doprawić ją cynamonem, kardamonem, anyżem, laską wanilii, imbirem, gałką muszkatołową lub szczyptą kurkumy. Poza korzennymi przyprawami marmolada z dyni lubi kwaśne kombinacje smakowe. Świetnie smakuje marmolada z jabłek z dodatkiem skórki pomarańczowej albo połączona z przecierem z upieczonej dyni. Przed połączeniem jabłek z resztą składników warto spróbować owoce. Wtedy poznamy czy mają smak bardziej kwiatowy np.: różany, czy pełen orzeźwiającej łagodności. Ponadto są odmiany, które mają nawet zapach migdałowy. Zanim zaczniemy doprawiać dobrze pomyśleć, które dodatki podkreślą naturalny smak. Wtedy marmolada z jabłek nie będzie miała sobie równych. Na koniec warto marmoladę zapasteryzować i cieszyć się smakiem w długie jesienno-zimowe wieczory.
Komentarze