Marmolada z gruszek i dyni

5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.

Marmolada o dominującym smaku gruszek i cynamonu, dynia jest w niej zupełnie niewyczuwalna. Kora cynamonu świetnie „podkręca” smak gruszek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych - 1 kg
    dynia obrana i bez nasion - ½ kg
    cytryna - 1 szt.
    cukier - 200 g
    woda - ¼ szk.
    kora cynamonu - 1 szt.
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Marmolada z gruszek i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i oczyszczone gruszki i dynię pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z grubym dnem.
  • 2. Dodaj wodę, korę cynamonu i gotuj pod przykryciem, aż gruszki i dynia zaczną się rozpadać. Odkryj rondel, przestaw go na mniejszy ogień i często mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Sok wyciśnięty z cytryny i cukier dodaj do rondla i podgrzewaj, często mieszając.
  • 3. Usuń cynamon, a marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Odstaw do wystygnięcia. Następnie przenieś słoiki do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować