Marmolada o dominującym smaku gruszek i cynamonu, dynia jest w niej zupełnie niewyczuwalna. Kora cynamonu świetnie „podkręca” smak gruszek.
3 godz.
Składniki:
gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych - 1 kg
dynia obrana i bez nasion - ½ kg
cytryna - 1 szt.
cukier - 200 g
woda - ¼ szk.
kora cynamonu - 1 szt.
Marmolada z gruszek i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i oczyszczone gruszki i dynię pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z grubym dnem.
2. Dodaj wodę, korę cynamonu i gotuj pod przykryciem, aż gruszki i dynia zaczną się rozpadać. Odkryj rondel, przestaw go na mniejszy ogień i często mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Sok wyciśnięty z cytryny i cukier dodaj do rondla i podgrzewaj, często mieszając.
3. Usuń cynamon, a marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Odstaw do wystygnięcia. Następnie przenieś słoiki do piwnicy.
Komentarze