efektownie się prezentują można je wypełnić ulubiona sałatką lub pastą
30 min
Składniki:
ciasto francuskie 500 g
sok marchewkowy +sok pomidorowy
ulubiona sałatka lub pasta do wypełnienia marchewek
natka pietruszki lub koperek do zrobienia natki
Marchewki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto francuskie rozwijamy, za pomocą radełka lub noża kroimy paski 1,5-2 cm .najlepiej razem z papierem, w który opakowane było ciasto
2.foremki smarujemy dokładnie margaryną i owijamy każdą paskami ciasta i wstawiamy do formy
3.ciasto nawinięte na foremki smarujemy białkiem jajka i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru ok. 15 minut
4.po upieczeniu zdejmujemy ciasto z foremek, gdy wystygnie malujemy sokiem i wypełniamy środek ulubioną sałatką, układamy na talerzu lub salaterce, dodajemy natkę pietruszki lub koperek
Komentarze