Marchewka z sezamem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezamowa marchewka to pyszny dodatek do obiadu. Może również stanowić zdrową przekąskę między posiłkami.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 kg marchewki
    • 4 łyżki ziarna sezamowego
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    • sól, pieprz, cukier do smaku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Marchewka z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
    • Wrzucić do wrzącej wody posolonej z łyżeczką cukru i gotować 15 minut. Ma być chrupiąca a nie rozgotowana.
    • Sezam uprażyć na suchej patelni, dodać masło i gdy się rozpuści, wrzucić ugotowaną i odcedzoną marchewkę.
    • Przesmażyć, wlać śmietankę i chwilę poddusić.
    • Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do piernika, cytryną i dodać posiekaną natkę pietruszki.
    • Podawać na ciepło jako osobne danie lub dodatek do obiadu.
    • Wierzch można posypać odrobiną czarnego sezamu.

Porady

Można użyć tylko jasny sezam, ja użyłam również czarny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy