Marchewka w sosie serowym

0 (0 ocen)

Gotowana i lekko zrumieniona marchewka w gęstym sosie serowym.

Składniki:

  • 800 g obranej i ugotowanej marchewki
    3 - 4 łyżki oleju

    Sos serowy:
    6 ząbków czosnku
    100 g serka topionego z papryką
    1 szklanka mleka
    2 szklanki wody
    3 łyżki margaryny
    4 - 5 łyżek mąki kukurydzianej
    5 łyżek ketchup'u pikantnego
    2 łyżki pieprzu ziołowego
    1 łyżka oregano suszonego
    przyprawa uniwersalna do potraw do smaku (wg uznania)
    pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
    papryka ostra mielona do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marchewka w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka w sosie serowym 1. Marchewkę pokroić w talarki lub półtalarki - zrumienić na oleju (10 - 15 min), często mieszając.
  • Marchewka w sosie serowym 2. Czosnek posiekać, roztopić margarynę - zrumienić czosnek. Oprószyć papryką ostrą, pieprzem ziołowym i mąką - zasmażyć.
  • Marchewka w sosie serowym 3. Powoli wlać mleko i wodę. Zagotować. Włożyć serek i, mieszając, rozpuścić. Następnie dodać ketchup i pozostałe przyprawy - ponownie zagotować.
  • Marchewka w sosie serowym 4. Do sosu wrzucić marchewkę i chwilę razem podgrzewać.
    Podawać na ciepło. Smakuje z ryżem i jajkiem sadzonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować