Marchewka oprószana ze szparagami

0 (0 ocen)

Najczęściej taką marchewkę przyrządzam z dodatkiem kukurydzy lub groszku, jednak jak się okazuje dodatek szparagów to dopiero strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 2 marchewki
    pół pęczka szparagów
    1 łyżka masła
    mąka do oprószenia
    woda
    sól
    pieprz
    cukier

Marchewka oprószana ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody (tak aby przykryło marchewkę) i dodać masło. Przykryć pokrywką i gotować kilka minut, aż marchewką będzie lekko podgotowana.
    Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do marchewki, dać szczyptę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut.
    Na końcu całość oprószyć mąką, energicznie wymieszać i doprowadzić do zagotowania.

Porady

Ilość dodanej mąki zależy od ilości płynu, dodajemy tyle aby całość zagęścić

Komentarze

Podobne przepisy