Marchewkowy budyń

0 (0 ocen)

To jeden z tych deserów, który często przygotowuję moim dzieciom. Podaje go im zarówno na ciepło, jak i na zimno!Budyń jest na prawdę pyszny!

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 0,5 litry mleka,
    • 30 dag marchwi,
    • 1 żółtko,
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cukier do smaku (około 1-2 łyżki),
    • Bita śmietana do podania,
    • Łyżka płatków migdałowych do podania,
    • Cynamon do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchewkowy budyń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie marchwii 1. Połowę mleka podgrzewamy. Między czasie marchew cienko obieramy i kroimy w plasterki.
    Tak przygotowaną dodajemy do mleka. Razem gotujemy do momentu jak stanie się ona miękka.
  • zmiksowana masa 2. . Do tak ugotowanej marchwi dodajemy pozostałe mleko i razem miksujemy na jednolita masę.
  • dodanie mąki i żółtka do części zmiksowanej masy 3. Połowę marchewkowego mleka odlewamy. Dodajemy do niego żółtko oraz mąkę.
  • ugotowany budyn 4. Dokładnie mieszamy. Drugą pozostałą połowę podgrzewamy nadal. Gotujemy budyń. Dodajemy cukier waniliowy oraz cukier do smaku.
  • rozlany budyń 5. Gdy mąka się już rozklei i budyń jest gotowy rozlewamy go do pucharków. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • rumienienie migdałów 6. Między czasie płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.
    Na przestudzony budyń wyciskamy bitą śmietanę. Całość posypujemy migdałami oraz oprószamy delikatnie cynamonem. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować