Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem z parmezanowymi chipsami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna (u mnie - Wy, jeśli lubicie, możecie zrobić ją łagodniejszą) pikantna zupa marchewkowa z dodatkiem pomarańczy (a jakże, w końcu mamy świąteczny czas), serwowana z niezwykle chrupiącymi chipsami parmezanowymi. Idealna zarówno na święta, Sylwestra czy zabawę karnawałową.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • ok. 2,5 litry domowego wywaru warzywnego
    • 1,2 kg marchewek
    • 1 duża cebula
    • 2 ziemniaki
    • 2 ząbki czosnku
    • ok. 5 cm obranego świeżego imbiru
    • sok z 1 pomarańczy
    • skórka otarta z połowy pomarańczy + zesty do dekoracji
    • olej rzepakowy
    • sól
    • pieprz
    • tabasco- kilka kropel
    • gałka muszkatołowa
    • 200 g parmezanu ze skórką/ ewentualnie grana padano
    • śmietana 18%- kwaśna, gęsta- do podania
    • zmielone pistacje do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Chipsy Ser

Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem z parmezanowymi chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa marchewkowa 1. Parmezan ścieramy na tarce i odkładamy- uwaga, pozostałej skórki nie wyrzucamy.
    Marchewki obieramy, kroimy w półtalarki. Obraną cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego (jest niezbędny, aby witaminy zawarte w warzywach i owocach zostały przez nasz organizm przyswojone). Na rozgrzany olej wrzucamy marchewkę i chwilę ją przesmażamy- dzięki temu zupa będzie smaczniejsza. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości. Gotowe warzywa z patelni przekładamy do marchewki. Całość zalewamy ok 1,5 litra wywaru warzywnego. Wrzucamy skórkę, która pozostała nam po starciu parmezanu- bardzo fajnie doprawi zupę.
  • parmezanowe chipsy 2. Gotujemy do miękkości. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy sok z pomarańczy. Całość dobrze blendujemy, dodając jeszcze ok. 1 litra wywaru warzywnego - nim kontrolujemy gęstość kremu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco oraz gałką muszkatołową. Zupę podajemy gorącą z kleksem kwaśnej śmietany, ozdobioną skórką pomarańczową i zwieńczoną zmielonymi pistacjami. Obowiązkowo serwujemy z paremzanowymi chipsami. Aby je zrobić należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Starty parmezan formujemy w nieduże krążki- chipsy. Ważne, aby sera była cienka warstwa. Chipsy pieczemy do momentu zezłocenia- czyli w zależności od ich grubości 4-5 minuty. Wychodzą mega chrupiące i stanowią idealny dodatek do pikantnej marchewkowej zupy. Świąteczna zupa gotowa :) . Smaczneg!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować