Marchewkowe pole z kremem orzechowym

4.5 (140 ocen)

dietetyczne ciacho do popołudniowej kawy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 jajka
    - szklanka cukru
    - 2 szklanki mąki
    - szklanka oleju
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2-3 łyżeczki cynamonu
    - szczypta soli
    - 2 szklanki starkowanej na drobno marchewki

    Krem:
    - 2 szklanki zmielonych orzechów
    - pół litra mleka
    - pół szklanki kaszy manny
    - 3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Marchewkowe pole z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Utrzeć jajka z cukrem. Dodać do nich mąkę z olejem i pozostałe sypkie składniki. Na koniec do masy wrzucić marchew i wszystko wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę i piec w 180 stopniach około 50 minut.
  • 2. Krem: Z mleka odlewamy szklankę, którą mieszamy z kaszą manną i cukrem. Resztę zagotowujemy. Dodajemy roztwór manny z cukrem i gotujemy cały czas mieszając. Na koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.(nie przejmujmy się, ze masa jest rzadka, bo orzechy znacznie ją zagęszczą) Gotowy krem odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Wykonanie: Z ciasta trzeba odkroić wierzch, z którego robimy ładne okruszki do ozdoby. Na upieczone ciasto wykładamy krem, wyrównujemy i posypujemy okruszkami ciasta i lekko dociskamy ręką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować