Marchewkowe drożdżówki z orzechowym twarożkiem

0 (0 ocen)

Pyszne, delikatne, puszyste ciasto marchewkowe ze słodziutkim nadzieniem orzechowym. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (robiłam też w wersji pół na pół z pszenną pełnoziarnistą)
    100 ml kefiru
    100 g puree z marchewki (taka ilośc wychodzi mi z 2 ugotowanych średniej wielkości marchewek)
    120 ml oleju rzepakowego
    3 łyżki brązowego cukru
    20 g świeżych drożdży
    jajko

    150 g słodkiego serka twarogowego orzechowego
    mleko zagęszczone do posmarowania
    łyżka tartych migdałów do posypania

Marchewkowe drożdżówki z orzechowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem.

    Kefir roztrzepujemy z jajkiem, olejem i puree z marchewki.

    Do mąki dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • Marchewkowe drożdżówki z orzechowym twarożkiem 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy i dzielimy na 8 prostokątów.

    Każdy z nich nacinamy tak jak to pokazane na zdjęciu.
  • Marchewkowe drożdżówki z orzechowym twarożkiem 3. Na nienaciętą część nakładamy serek i zlepiamy.

    Paseczki z ciasta owijamy wokoło.
  • 4. Formujemy oponkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Smarujemy mlekiem zagęszczonym i posypujemy tartymi migdałami.

    Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego:)

Porady

Uwaga, ciasto jest bardzo delikatne więc dobrze jest porządnie oprószyć blat i ręce mąką. Nie polecam dosypywania do wyrabiania dużo mąki bo wtedy ciasto nie będzie tak delikatne po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy