Ciasto marchewkowe z karmelowym serkiem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów laskowych i ciekawym karmelowo-serowym kremem.

Składniki:


  • 250g serka twarogowego
    ½ szklanki orzechów laskowych
    2 jaja
    200g masła
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 szklanka startej marchewki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru białego
    1/2 szklanki śmietanki 30%

Ciasto marchewkowe z karmelowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xmoyci 1. 100g masła rozpuścić, przestudzić i dodać do jajek. Roztrzepać. W drugim naczyniu przygotować suche składniki-mąkę, cukier brązowy, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wsypać do masy jajecznej. Za pomocą rózgi kuchennej połączyć składniki, dodając zmielone orzechy i startą na tarce jarzynowej marchewkę. Ciasto przelać do natłuszczonej keksówki o wymiarach 11x21. Piec w 180*C przez 40-50min. Ciasto wystudzić i przekroić na 3 części.
  • image-279k1sf 2. Pozostałe masło (100g) rozpuścić z białym cukrem i gotować 5min. Po tym czasie, mieszając wlać śmietankę 30%. Gotować jeszcze ok 10min, aż karmel zacznie gęstnieć. Przestudzić i połączyć z serkiem w temperaturze pokojowej. Takim kremem smarować blaty marchewkowego ciasta. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy