Marchewkowa biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki myjemy, obieramy
i ścieramy na tarce o małych
oczkach. Mąkę z proszkiem,
szczyptą soli, marchewką, jajkiem
i 6 łyżkami cukru ucieramy na jednolitą masę. Formujemy
kształt biedronki.Wierzch ciasta
smarujemy jajkiem rozkłóconym
z łyżką cukru. Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do temp.
180 °C ok. 45 minut. Studzimy
2.W rondlu rozpuszczamy czekoladę
ze śmietaną. Częścią
masy smarujemy przód głowy
i odwłok biedronki. Ciągle podgrzewając,
dodajemy do reszty
masy nieco czerwonego barwnika.
Pokrywamy pozostałą
część ciasta. Z polewy robimy
kropki, oczy i buzię. W główkę
wtykamy czułki – nadłamane
wykałaczki z rodzynkami
Komentarze