Marcepanowa torebka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cała moja rodzina lubi marcepan, a siostrze, która uwielbia niespodzianki, upiekłam ten tort jako urodzinowy prezent.

Składniki:

  • biszkopt o śr. 24 cm

    Kremy:
    1 litr mleka
    10 dag masła
    1/2 szkl. cukru
    2 op. cukru wanil.
    op. budyniu waniliowego i czekoladowego
    po 4 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej

    Masa maślana:
    2,5 dag masła
    kilka łyżeczek cukru

    Marcepan:
    5 dag margaryny
    3/4 szkl. mąki
    kilka kropli olejku migdałowego
    80 dag cukru pudru
    zielony barwnik spożywczy
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcepanowa torebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremy: cukier mieszamy z cukrem waniliowym, a mąkę pszenną z ziemniaczaną. 250 ml mleka zagotowujemy z 5 dag masła i 1/2 cukrów.
    250 ml zimnego mleka mieszamy z 1/2 mąk i budyniem waniliowym. Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Tak samo
    robimy krem z budyniem czekoladowym.
  • 2. Marcepan: 100 ml wody zagotowujemy z margaryną. Wsypujemy mąkę i mieszając, gotujemy, aż zrobi się kluska. Studzimy. Stopniowo wsypujemy cukier puder i zagniatamy, aż powstanie plastyczna masa. Dodajemy olejek,
    mieszamy. 1/10 masy mieszamy z kakao, resztę z barwnikiem.
  • 3. Biszkopta przekrawamy na 3 placki. Na 1. wykładamy krem waniliowy,
    na 2.-czekoladowy. Przykrywamy 3. plackiem. Z jednej strony odkrawamy
    pasek o szer. 1/3 ciasta, a po przeciwnej o szerokości 1 cm. Pozostałe ciasto (torebka) cienko smarujemy masłem utartym z cukrem.
  • 4. Zielony marcepan rozwałkowujemy na 0,5-cm placek, o powierzchni ponad dwukrotnie większej niż torebka. Owijamy ciasto. Nadmiar marcepanu
    odcinamy. Ciasto stawiamy pionowo. Z pozostałego marcepanu wycinamy klapę torebki. Doklejamy, np. gęstym lukrem. Z kakaowego marcepanu
    formujemy wałeczki i oklejamy brzegi torebki. Z 2 grubszych wałków formujemy „rączki” i odkładamy do wyschnięcia. Przyczepiamy wykałaczkami. Zapięcie wykonujemy, zwijając wałeczek na kształt muszli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować