Marynowane jaja

4.5 (172 ocen)

Słój z jajami (i jeszcze inne marynaty) zauważyłam na ladzie baru w jednym z odcinków "Napisała: Morderstwo" serial USA, akcja tym razem w Texasie.

Składniki:

  • 10 jajek (najlepsze małe)
    1 l octu 6%
    sól, cukier
    ziarnisty pieprz
    1 - 2 papryczki chili
    ziele angielskie
    1 główka czosnku
    1 duża cebula
    (ew. szczypta szafranu lub kurkumy; sok z buraka; sok ze szpinaku)
    można dodać inne ulubione zioła
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane jaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mocną zalewę (jak do grzybów marynowanych). Cebulę pokroić w cienkie plasterki i sparzyć wrzątkiem. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i włożyć do wyparzonego słoja, zalać wystudzoną zalewą.
    Niektóre przepisy polecają dodać oliwę na wierzch.
    Zalewę można zabarwić w/w dodatkami.

Porady

Dobre już po 3 dniach, ale im dłużej stoją tym lepsze. Doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych jaj (np. po Wielkanocy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować