Uwielbiam przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ten przepis pochodzi od babci mojego męża. Grzybki królują na każdej imprezie.
3 (3 ocen)
Porady
Wekowanie słoików pod kocem. Ta metoda sprawdza się tylko wówczas, gdy nakładamy gorące przetwory do wyprażonych, gorących słoików wprost z piekarnika. Przygotowujemy przetwory według przepisu. Jeszcze gorące przekładamy do czystych, wyprażonych, gorących słoików, zostawiając 2-3 cm luzu od górnej krawędzi, nakładamy zakrętki i zakręcamy słoiki. Obracamy słoiki do góry dnem. Zawijamy je w gruby koc (ręcznik, kołdra, pierzyna) i odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia. Gdy słoiki już przestygną pokrywka powinna być lekko wklęsła - to oznaka, że proces szczelnego zamknięcia słoiczka przebiegł pomyślnie.
Komentarze