MARYNOWANE BOROWIKI

3 (3 ocen)

Uwielbiam przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ten przepis pochodzi od babci mojego męża. Grzybki królują na każdej imprezie.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg młodych borowików szlachetnych
    1 szklanka octu spirytusowego 10%
    3 szklanki wody
    3 listki laurowe
    9 bobków ziela angielskiego
    3 cebule
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane borowiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0roiicd 1. Borowiki oczyszczamy i myjemy dokładnie. Tniemy je na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody. Doprowadzamy ją do wrzenia, wsypujemy 2 płaskie łyżki soli (na 1 litr wody - 1 płaska łyżka soli) i grzyby. Obgotowujemy je wstępnie przez 15-20 minut. Następnie odcedzamy je na sicie, przelewamy zimną wodą i układamy w słoikach.
  • 2. Zagotowujemy 3 szklanki wody. Dodajemy do niej ocet, ziele angielskie, listki laurowe oraz pokrojone w piórka cebule. Gotujemy zalewę 15 minut. Jeszcze gorącą rozlewamy do słoiczków - musi przykryć grzyby.
    Grzyby wekujemy pod kocem.

Porady

Wekowanie słoików pod kocem. Ta metoda sprawdza się tylko wówczas, gdy nakładamy gorące przetwory do wyprażonych, gorących słoików wprost z piekarnika. Przygotowujemy przetwory według przepisu. Jeszcze gorące przekładamy do czystych, wyprażonych, gorących słoików, zostawiając 2-3 cm luzu od górnej krawędzi, nakładamy zakrętki i zakręcamy słoiki. Obracamy słoiki do góry dnem. Zawijamy je w gruby koc (ręcznik, kołdra, pierzyna) i odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia. Gdy słoiki już przestygną pokrywka powinna być lekko wklęsła - to oznaka, że proces szczelnego zamknięcia słoiczka przebiegł pomyślnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować