Marynowane buraczki z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To mogłaby być piękna historia miłosna, oni tak do siebie pasują...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kilka solidnych buraków pokrojonych w kostkę: 5 sztuk
    - Ząbki czosnku: 12 ząbków
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - garść listków ze świeżych gałązek rozmarynu: 8 sztuk
    - co najmniej 12 goździków: 12 sztuk
    - co najmniej 6 ziaren ziela angielskiego: 6 sztuk
    - co najmniej 6 ziaren czarnego pieprzu: 6 sztuk
    - czerwony ocet winny: 1 szklanka
    - woda: 2 szklanki
    - cukier: 3 łyżki
    - miód: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka

Marynowane buraczki z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy, myjemy, w razie potrzeby kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości, następnie płuczemy zimną wodą. W wyparzonych słoiczkach upychamy warzywa, przekładając je obranymi ząbkami czosnku oraz przesypując rozmarynem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i pieprzem. W garnuszku przygotowujemy zalewę - dwie szklanki wody z cukrem, miodem oraz solą. Mieszając łączymy składniki i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy ocet. Tak przygotowanym roztworem zalewamy buraczki, po czym szczelnie zakręcamy słoiczki.

    Smacznego życzą,
    Mr. & Mrs. Sandman

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy