To mogłaby być piękna historia miłosna, oni tak do siebie pasują...
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- kilka solidnych buraków pokrojonych w kostkę: 5 sztuk
- Ząbki czosnku: 12 ząbków
- liść laurowy: 4 sztuki
- garść listków ze świeżych gałązek rozmarynu: 8 sztuk
- co najmniej 12 goździków: 12 sztuk
- co najmniej 6 ziaren ziela angielskiego: 6 sztuk
- co najmniej 6 ziaren czarnego pieprzu: 6 sztuk
- czerwony ocet winny: 1 szklanka
- woda: 2 szklanki
- cukier: 3 łyżki
- miód: 2 łyżki
- sól: 1 łyżeczka
Marynowane buraczki z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obieramy, myjemy, w razie potrzeby kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości, następnie płuczemy zimną wodą. W wyparzonych słoiczkach upychamy warzywa, przekładając je obranymi ząbkami czosnku oraz przesypując rozmarynem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i pieprzem. W garnuszku przygotowujemy zalewę - dwie szklanki wody z cukrem, miodem oraz solą. Mieszając łączymy składniki i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy ocet. Tak przygotowanym roztworem zalewamy buraczki, po czym szczelnie zakręcamy słoiczki.
Komentarze