Marynowane Maślaki

4.5 (177 ocen)

Prosty przepis na zamknięcie darów jesieni w słoiku::)

Składniki:


  • maślaki
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu 10 %
    6 łyżek cukru
    cebula
    liść laurowy
    pieprz ziarnisty
    ziele angielskie
    gorczyca
    łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Marynowane maślaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ddg5e9 1. Maślaki czyścimy - to najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze kawałki.
  • image-1cmjf05 2. Maślaki wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę i gotujemy je przez około 10 minut.

    Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek wody, szklanki octu i 6 łyżek cukru. Zagotowujemy

    Na dno słoików wsadzamy po plastrze cebuli, parę ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i po liściu laurowym. Grzyby odcedzamy z wody i przekładamy do słoików.
  • image-175qv0e 3. Grzybki zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować