"Małpi chlebek"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam zapach domowego pieczywa, a jeśli ten zapach jest w dodatku maślano-czosnkowy, to muszę walczyć ze sobą by nie zaglądać non stop do piekarnika a potem walczyć podwójnie, by nie podjadać :) Jeśli jeszcze nie piekliście chlebka o śmiesznej nazwie - "Małpi chlebek", to jak najbardziej polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej, 250ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1op. suchych drożdży (7g), 8 łyżek roztopionego masła, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 100g żółtego sera ( użyłam 50g sera cheddar i 50g morskiego).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

"małpi chlebek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól, cukier i drożdże rozpuścić w cieplej wodzie i odstawić na około 15 minut by drożdże "ruszyły", następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Roztopione masło wymieszać z papryką i czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Można dodać odrobinę soli. Sery zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i wymieszać.
    Kiedy ciasto podwoi objętość lekko zagnieść, podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę zanurzać w maśle czosnkowym i układać na dnie silikonowej keksówki. Pierwszą warstwę ciasta posypać mieszanką serów ( można zrobić tylko z jednym rodzajem sera). Wyłożyć drugą warstwę zanurzonych w maśle kulek i znowu posypać serem. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec chlebek, a w zasadzie bułeczki odrywane przez około 30 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Małpi chlebekMałpi chlebek

To może cię zainteresować