mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

nam smakują bo ciasto nie jest za słodkie...................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • drożdże 1/2 kostki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet 10 % 1 łyżeczka, mąka pszenna 60 dag, mąka pszenna - do podsypania, powidła śliwkowe 300 gram, smalec 2 kostki, cukier puder - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. szklankę letmiego mleka wlać do misy robota, wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce maki, cukru i zostawić na 30 minut- następnie wsypać przesianą mąkę pszenną (użyłam typ 650:bułkowa), sól i hakiem zacząć wyrabiać
  • etap 2. jajka, cukier, aromat waniliowy rózgą blendera zmiksować do spienienia się masy i wlać do wyrabianego ciasta - wlać również stopione letnie masło, ocet i w robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie
  • etap 3. ciasto krótko hakiem zamieszać i wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na 2 cm grubości placek, szklanką z szerokim otworem /whiski/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę powideł, przykryć kółkiem i brzegi zlepiać
  • etap 4. zostawić do podrośnięcia na 30 minut
  • etap 5. na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy,

    wystudzone pączki posypać pudrem cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować