Mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.szklankę letmiego mleka wlać do misy robota, wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce maki, cukru i zostawić na 30 minut- następnie wsypać przesianą mąkę pszenną (użyłam typ 650:bułkowa), sól i hakiem zacząć wyrabiać
2.jajka, cukier, aromat waniliowy rózgą blendera zmiksować do spienienia się masy i wlać do wyrabianego ciasta - wlać również stopione letnie masło, ocet i w robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie
3.ciasto krótko hakiem zamieszać i wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na 2 cm grubości placek, szklanką z szerokim otworem /whiski/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę powideł, przykryć kółkiem i brzegi zlepiać
4.zostawić do podrośnięcia na 30 minut
5.na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy,
Komentarze